OPĆA KIRURGIJA, KIRURGIJA VENA

 

+KIRURŠKO LIJEČENJE TRBUŠNIH KILA - HERNIOPLASTIKA
Plastika abdominalne stijenke nije područje samo od interesa plastično-rekonstrukcijske i estetske kirurgije u smislu rekonstrukcije trbušne stijenke i abdominoplastike. Ona obuhvaća od jednostavne primarne hernioplastike do kompleksnih sekundarnih i tercijalnih plastika recidiva poslijeoperacijskih ventralnih kila, bilo autolognim (vlastitim) tkivom, bilo ugradnjom prostetskog materijala (mrežica), klasičnim ili laparoskopskim pristupom. Njima se bave kako plastični tako i abdominalni kirurzi, traumatolozi, vaskularni kirurzi, urolozi, opći kirurzi i zapravo sve kirurške djelatnosti koje do svojih ciljnih organa moraju proći trbušnu stijenku, te mogu biti u situaciji rješavati potencijalne komplikacije u cijeljenju iste.
Kila (hernija, bruh) je izbočenje trbušnog sadržaja pod kožu, kroz prirodne ili stečene otvore na trbušnoj stijenci. Mogu biti prirođene ili stečene. Uzrok stečenih hernija je dvojak. Najčešće se radi o slabosti mišićnog i vezivnog tkiva trbušne stijenke, ili o trajnom, ili trenutačnom jakom povećanju intraabdominalnog tlaka. Trbušna stijenka normalno je građena od snažnih mišića i ovojnica upravo da bi mogla izdržati pritisak trbušnih organa i u slučajevima kada je intraabdominalni tlak povišen, bilo zbog raznih fizioloških zbivanja kao npr.kašljanja, kihanja, defekacije, ili zbog tjelesnih napora kao što su opterećenja u fizičkom radu, sportu, u trudnoći, kao i u nekim patološkim stanjima poput ileusa, ascitesa, tumora… Međutim postoje i neka mjesta na trbušnoj stijenci koja su zbog anatomske građe manje otporna, pa se lako mogu pretvoriti u otvore za nastanak kile.
+VRSTE HERNIJA
Kile se najčešće javljaju u preponi. Kod muškarca je to ingvinalna ili preponska kila, a kod žena femoralna ili bedrena kila. Kod žena je također česta umblikalna ili pupčana kila. Postoperacijska hernija, ili kila u ožiljku nastaje ako poslije kirurškog zahvata dođe do komplikacija rane, najčešće infekcije. Kile u srednjoj trbušnoj liniji, nalaze se između pupka i nastavka prsne kosti, te se nazivaju supraumbilikalne ili epigastrične hernije. Stečene hernije javljaju se u oko 2 do 3% populacije, češće kod muškaraca (4:1), najčešće između 20. i 50. godine života, zato što je u tom razdoblju većina ljudi izložena fizičkim naporima pri rad ili sportu. Kila može dugo postojati kao asimptomatska, pa se nerijetko otkriva slučajno prilikom rutinskog sistematskog pregleda. Manje, početne hernije nemaju nekih posebnih simptoma. Slabi bolovi, nelagoda, zamor, zatezanje, trnci, peckanje i sl. su najčešće tegobe. Bolesnici se javljaju liječniku najčešće zbog već vidljive otekline, izbočine u preponi ili drugdje na trbušnoj stijenci, koja se povećava prilikom napinjanja trbuha.
Liječenje hernije je kirurško. Današnji stav je da svaku herniju treba čim ranije operativno liječiti. Time se sprječavaju moguće komplikacije. Najgora komplikacija je svakako uklještenje sadržaja kilne vreće, što onda zahtijeva hitni operacijski zahvat unutar 6 sati. Zbog toga je svaku klinički manifestnu herniju najbolje elektivno, planski operirati.
+MODALITETI KIRURŠKE TERAPIJE
Operacijski zahvat, hernioplastika, najčešće se izvodi u općoj anesteziji uz prethodnu ouobičajenu prijeoperacijsku pripremu. Odabir operacijske metode ovisiti će o dobi pacijenta, vrsti i veličini hernije, znanju kirurga i tehničkoj opremljenosti ustanove. Zahvati hernioplastike mogu se podijeliti na one koji nastali defekt trbušne stijenke rješavaju transpozicijom vlastog tkiva, najčešće mišića i njihovih ovojnica i one prilikom kojih se u zatvaranju defekta stijenke trbuha koriste sintetske mrežice, tehnikom šivanja bez napetosti („tension free), što omogućava u pravilu brži oporavak, brži povratak svakodnevnim aktivnostima, dozvoljava ranije opterećenje trbušne muskulature, a učestalost recidiva (ponovnog nastanka kile) je znatno manja. Hernioplastika umetanjem mrežica danas se izvodi ili klasičnim otvorenim pristupom, ili laparoskopski. Boravak pacijanta u bolnici traje 2-3 dana, a dužina oporavka ovisi upravo o primjenjenoj kirurškoj metodi.

POSTUPCI I CJENIK USLUGA
Pregled vena donjih ekstremiteta 250,00 kn

Ultrazvuk  vena donjih ekstremiteta 350,00 kn

Pregled i UZV vena za operacijski zahvat 450,00 kn

Sklerozacija vena pjenom (kapilare, male površne vene) 300,00-500,00 kn

Sklerozacija dubokih vena pjenom pod kontrolom UZV 1.500,00-3.500,00 kn

Mikroflebektomija, ministriping 1.500,00-3.500,00 kn

Operacija vena radiofrekventnom ablacijom (VNUS) 7.500,00 kn

 

Kirurški pregled i mišljenje za operacijsko liječenje kile 250,00 kn

UZV preponskog kanala 250,00 kn

Pregled i UZV preponskog kanala 400,00 kn

Operacija preponske kile u lokalnoj anesteziji Vipro mrežicom 8.500,00 kn

 

Pregled i mišljenje za operacijsko liječenje žučnih kamenaca 250,00 kn

 

Proktološki pregled 250,00 kn

Proktoskopija (anoskopija) 150,00 kn

Ultrazvuk perianalne regije 250,00 kn

Operacija pilonidalnog sinusa  7.000,00 kn